Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει αξιόλογη δουλειά στο να υπερασπίζεται τον οργανισμό ενάντια σε μικροοργανισμούς που προκαλούν προβλήματα. Μερικές φορές όμως αποτυγχάνει: Ένα μικρόβιο εισβάλλει επιτυχώς δημιουργώντας προβλήματα. Είναι δυνατόν να παρέμβει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρότερο;

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πολλές φορές είναι μία δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτείται ένας συνδυασμός λειτουργιών, όπως είναι η διατροφή, η άσκηση και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής. Για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ισορροπία και αρμονία. Υπάρχουν ακόμη πολλά που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για τις περιπλοκές διαδικασίες της ανοσολογικής αποκρίσεις.
Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να νικήσει την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν σημαντικά προβλήματα.
Μία από τις βιταμίνες που έχουν χαρακτηριστεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C, λιποδιαλυτή βιταμίνη που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.

Οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης C στο πλάσμα και τα λευκοκύτταρα μειώνονται ταχέως κατά τη διάρκεια μίας ίωσης και του άγχους. Η συμπλήρωση της βιταμίνης C βρέθηκε να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμβάλλει στη διατήρηση της οξειδοαναγωγικής ακεραιότητας των κυττάρων και έτσι τα προστατεύει από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που παράγονται κατά τη διάρκεια της αναπνοής. Ομοίως, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να περιορίσει τη λειτουργία των κυττάρων, και συγκεκριμένα τα φαγοκύτταρα. Ως εκ τούτου, τα δύο θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της αντίστασης του ξενιστή σε μολυσματικούς παράγοντες, μειώνοντας τον κίνδυνο, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των λοιμωδών νοσημάτων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε πληθυσμούς στους οποίους η ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών είναι διαδεδομένη.

Ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει χαρακτηριστεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι το Camu-Camu, που αποδεδειγμένα περιέχει μεγάλες ποσότητες αυτής της βιταμίνης, και πολλών άλλων.

Αναφορές
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
health.harvard.edu

by supervitamin