Σπιρουλίνα, η τροφή των αστροναυτών!

Η σπιρουλίνα είναι το μπλε-πράσινο φύκι που έγινε ιδιαίτερα διάσημο στο ευρύ κοινό λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τη NASA ως συμπλήρωμα διατροφής καθώς οι αστροναύτες συνήθιζαν να την καταναλώνουν κατά τις διαστημικές τους αποστολές, αφού θεωρείται πλήρης τροφή.
Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό και νηματοειδές κυανοβακτήριο που παρουσιάζει μεγάλη ιστορία, καθώς πηγαίνει πίσω στους πολιτισμούς των Ίνκας και των Αζτέκων. Αυτό το φύκι αντιπροσωπεύει σημαντική βασική διατροφή για τον άνθρωπο και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής ως πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών.
Τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ‘’τροφή του μέλλοντος’’ που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Μερικά από τα συστατικά που περιέχονται, όπως οι πολυσακχαρίτες και τα βασικά λιπαρά οξέα όπως είναι το γ-λινολενικό οξύ (GLA), απορροφώνται εύκολα από τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενέργειας. Επιπλέον, εκτός από το υψηλό ποσοστό (έως 70%) σε πρωτεΐνες, περιέχει επίσης βιταμίνες, ιδιαίτερα Β12 και προβιταμίνη Α (β-καροτένια) και ανόργανα άλατα, ιδιαίτερα σιδήρου. Είναι επίσης πλούσιο σε φαινολικά οξέα, τοκοφερόλες και βασικά λιπαρά.
Η σπιρουλίνα επίσης έχει ως ιδιότητα να αυξάνει την ποσότητα των λακτοβάκιλλων στο έντερο, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή της βιταμίνης Β6 που βοηθά επίσης στην απελευθέρωση ενέργειας. Αυτό την κάνει να είναι ένα από τα πιο γνωστά συμπληρώματα διατροφής ανάμεσα στους αθλητές.
Μία από τις κύριες δράσεις της, λόγω των βιταμινών και του σιδήρου, είναι στο να βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα.

by supervitamin