Σπιρουλίνα, η τροφή των αστροναυτών!

Η σπιρουλίνα είναι το μπλε-πράσινο φύκι που έγινε ιδιαίτερα διάσημο στο ευρύ κοινό λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τη NASA ως συμπλήρωμα διατροφής καθώς οι αστροναύτες συνήθιζαν να την καταναλώνουν κατά τις διαστημικές τους αποστολές, αφού θεωρείται πλήρης τροφή.
Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό και νηματοειδές κυανοβακτήριο που παρουσιάζει μεγάλη ιστορία, καθώς πηγαίνει πίσω στους πολιτισμούς των Ίνκας και των Αζτέκων. Αυτό το φύκι αντιπροσωπεύει σημαντική βασική διατροφή για τον άνθρωπο και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής ως πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών.
Τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ‘’τροφή του μέλλοντος’’ που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Μερικά από τα συστατικά που περιέχονται, όπως οι πολυσακχαρίτες και τα βασικά λιπαρά οξέα όπως είναι το γ-λινολενικό οξύ (GLA), απορροφώνται εύκολα από τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενέργειας. Επιπλέον, εκτός από το υψηλό ποσοστό (έως 70%) σε πρωτεΐνες, περιέχει επίσης βιταμίνες, ιδιαίτερα Β12 και προβιταμίνη Α (β-καροτένια) και ανόργανα άλατα, ιδιαίτερα σιδήρου. Είναι επίσης πλούσιο σε φαινολικά οξέα, τοκοφερόλες και βασικά λιπαρά.
Η σπιρουλίνα επίσης έχει ως ιδιότητα να αυξάνει την ποσότητα των λακτοβάκιλλων στο έντερο, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή της βιταμίνης Β6 που βοηθά επίσης στην απελευθέρωση ενέργειας. Αυτό την κάνει να είναι ένα από τα πιο γνωστά συμπληρώματα διατροφής ανάμεσα στους αθλητές.
Μία από τις κύριες δράσεις της, λόγω των βιταμινών και του σιδήρου, είναι στο να βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει αξιόλογη δουλειά στο να υπερασπίζεται τον οργανισμό ενάντια σε μικροοργανισμούς που προκαλούν προβλήματα. Μερικές φορές όμως αποτυγχάνει: Ένα μικρόβιο εισβάλλει επιτυχώς δημιουργώντας προβλήματα. Είναι δυνατόν να παρέμβει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρότερο;

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πολλές φορές είναι μία δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτείται ένας συνδυασμός λειτουργιών, όπως είναι η διατροφή, η άσκηση και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής. Για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ισορροπία και αρμονία. Υπάρχουν ακόμη πολλά που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για τις περιπλοκές διαδικασίες της ανοσολογικής αποκρίσεις.
Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να νικήσει την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν σημαντικά προβλήματα.
Μία από τις βιταμίνες που έχουν χαρακτηριστεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C, λιποδιαλυτή βιταμίνη που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.

Οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης C στο πλάσμα και τα λευκοκύτταρα μειώνονται ταχέως κατά τη διάρκεια μίας ίωσης και του άγχους. Η συμπλήρωση της βιταμίνης C βρέθηκε να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμβάλλει στη διατήρηση της οξειδοαναγωγικής ακεραιότητας των κυττάρων και έτσι τα προστατεύει από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που παράγονται κατά τη διάρκεια της αναπνοής. Ομοίως, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να περιορίσει τη λειτουργία των κυττάρων, και συγκεκριμένα τα φαγοκύτταρα. Ως εκ τούτου, τα δύο θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της αντίστασης του ξενιστή σε μολυσματικούς παράγοντες, μειώνοντας τον κίνδυνο, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των λοιμωδών νοσημάτων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε πληθυσμούς στους οποίους η ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών είναι διαδεδομένη.

Ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει χαρακτηριστεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι το Camu-Camu, που αποδεδειγμένα περιέχει μεγάλες ποσότητες αυτής της βιταμίνης, και πολλών άλλων.

Αναφορές
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
health.harvard.edu

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας!

Τα αντιοξειδωτικά είναι τεχνητές ή φυσικές ουσίες που μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένες κυτταρικές βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Ορισμένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά είναι τα ακόλουθα:

• Βήτα-καροτένιο
• Λουτεΐνη
• Λυκοπένιο
• Σελήνιο
• Βιταμίνη Α
• Βιταμίνη C
• Βιταμίνη Ε

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων στον οργανισμό, ενώ μπορούν αν γίνουν τα βασικά συστατικά για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος. Επειδή πολλές φορές όμως δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες μέσω της τροφής τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση των κενών που μπορεί να προκύπτουν.
Κανονικές λειτουργίες του σώματος όπως η αναπνοή ή η σωματική δραστηριότητα και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, όπως το κάπνισμα, παράγουν ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα. Όταν αυτά τα υγιή κύτταρα αποδυναμωθούν, είναι πιο ευαίσθητα, οπότε και είναι υπεύθυνα για τη κακή λειτουργία του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε και τα καροτενοειδή, όπως η βήτα-καροτίνη, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Συγκεκριμένα έχουμε:
Καροτενοειδή
Μεταξύ των δεκάδων ουσιών που ανήκουν στα καροτενοειδή αυτές που ξεχωρίζουν είναι η βήτα-καροτίνη, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, γνωστές για τη συμβολή τους στη μείωση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της μεταβολής των κυτταρικών μεμβρανών.
Βιταμίνη Ε
Η έρευνα έχει αποδείξει το ρόλο της βιταμίνης Ε στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης Ε είναι ως αντιοξειδωτικό. Βοηθά το σώμα να προστατεύεται από τις βλάβες των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν σε πλειάδα παθήσεων καθώς και στο γήρας. Η βιταμίνη Ε συνεργάζεται και με άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, προσφέροντας έτσι ενισχυμένη δράση.
Βιταμίνη C
Ίσως το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προσφέρει ευρεία ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των κυττάρων του σώματος, βοηθώντας την παραγωγή κολλαγόνου (το συνδετικό ιστό που συγκρατεί τα οστά με τους μυς μαζί), ενισχύοντας τα τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, ενώ είναι βασικό συστατικό για την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό.
Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής αυτά τα συστατικά και πολλά ακόμα μπορούν αν βρεθούν και σε μία κατηγορία τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως Υπερτροφές.

Η χλόη κριθαριού, όλη η φρεσκάδα σε ένα χυμό!

Πολλά άτομα τη σημερινή εποχή περιλαμβάνουν στη διατροφή τους πράσινα λαχανικά, όπως είναι η χλόη κριθαριού. Η χλόη κριθαριού είναι πλουσιότερη σε μεμονωμένες βιταμίνες και ένζυμα από πολλές άλλες υπερτροφές. Το πραγματικό όφελος που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από την κατανάλωση της χλόης κριθαριού προέρχεται από το συνδυασμό όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών και ενζύμων.

Η χλόη κριθαριού συνήθως προσφέρεται σε μορφή σκόνης καθώς είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διατηρηθούν όλα της τα θρεπτικά συστατικά, αφού μετά το κόψιμό της δεν μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές μέρες όλα τα θρεπτικά της στοιχεία, ενώ με αυτή τη μορφή αφομοιώνονται από το σώμα πιο εύκολα τα θρεπτικά της στοιχεία.

Η χλόη κριθαριού έχει αναφερθεί ότι διαθέτει σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες όπως είναι η C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος καθώς και πρωτεΐνες, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση χλόης κριθαριού έχει επίσης δειχθεί να εξισορροπήσει το ρΗ του σώματος. Η μέση δυτική διατροφή είναι αρκετά όξινη ειδικά όταν περιλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων. Αυξημένη οξύτητα στο σώμα συνδέεται με τη γενικά κακή κατάσταση του οργανισμού. Η χλόη κριθαριού έχει αλκαλική μορφή η οποία είναι χρήσιμη στα κύτταρα ώστε να λειτουργούν σωστά.

Επίσης, είναι πλούσια σε πολυάριθμα αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Η κατανάλωση χλόης κριθαριού μπορεί να προσφέρει στο σώμα επαρκείς ποσότητες φυλλικού και παντοθενικού οξέος, καθώς και καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιο. Οι άνθρωποι που δεν παίρνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των οξέων από τη διατροφή τους μπορεί να λάβουν σκόνη κριθαριού ως συμπλήρωμα επειδή μπορεί να δώσει σημαντικές ποσότητες από αυτά τα απαραίτητα λιπαρά. Το σώμα χρειάζεται αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα και αντιοξειδωτικά για τη μείωση της δράσης των ελεύθερων ριζών, ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την άμυνα στις επιθέσεις από εξωτερικούς μικροοργανισμούς. Επίσης, έχει εμφανίσει ότι διαθέτει μεγάλη ποσότητα από χλωροφύλλη, η οποία συμβάλλει στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από το σώμα.

Αναφορές
livestrong.com
naturalnews.com
nutrigreen.com.au

Neem, οι παραδοσιακές του χρήσεις!

Το Azadirachta indica, γνωστό και ως Neem, είναι βότανο που χρησιμοποιείται εκτενώς στην Αγιουρβέδα, τη Unani και την ομοιοπαθητική για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με τον οργανισμό, ενώ είναι γνωστό ότι είναι ένα από αυτά τα φυτά από τα οποία χρησιμοποιείται σχεδόν κάθε μέρος του. Τα φύλλα Neem οι Ινδοί τα χρησιμοποιούσαν πολλές φορές, καθώς τα μετέτρεπαν σε σκόνη και έκαναν με αυτά τσάι, το οποίο θεωρούσαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Ενώ και σήμερα η χρήση του συνίσταται για τη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού και για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, μειώνοντας τα σημάδια του κοκκινίσματος που αφήνει. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με τις ενυδατικές ιδιότητες του neem, καθώς είναι ένα φυσικό συστατικό που βοηθά στη μείωση της ξηρότητας του δέρματος χωρίς να το κάνει λιπαρό, προσφέροντας ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Τα οφέλη για τον οργανισμό από το neem είναι πολλαπλά, αλλά ποιό μπορεί να είναι το μυστικό πίσω αυτά τα οφέλη; Όπως και σε άλλα φυτά, τα ευεργετικά αποτελέσματα από το φυτό αποδίδονται σε μερικά από τα δραστικά του συστατικά, καθώς περιέχει περισσότερα από 100 ενεργά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία δρουν ενισχυτικά προς την υγεία. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που περιέχει το δέντρο Neem είναι το nimbin και το nimbidin που χαρίζουν σημαντικές ιδιότητες.

Αναφορές
herbcyclopedia.com
discoverneem.com

Camu camu, η συμβολή τους στην όραση!

Το μούρο camu camu κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα ως ένα κορυφαίο φρούτο, το οποίο προέρχεται από την περιοχή του Αμαζονίου, που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πλούσιο περιοχή σε θρεπτικά συστατικά.
Χρησιμοποιούταν από γηγενείς πληθυσμούς του Περού, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και της Κολομβίας, ως τροφή, ενώ μόλις πρόσφατα αναγνωριστεί ως ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής για την παγκόσμια κοινότητα για την υγεία, χάρη στις υψηλές ποσότητες σε ορισμένα αντιοξειδωτικά.
Το μούρο αυτό ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 να είναι από τις σημαντικότερες φυσικές πηγές Βιταμίνης C. Επίσης ονομάζεται ‘’cacari’’. Τα μούρα λοιπόν Camu camu μοιάζουν με ένα μικρό δαμάσκηνο, έχοντας όμως κόκκινο-μοβ φλούδα και έχει υπόλευκο σαρκώδη κέντρο. Τα μούρα συνήθως αναμιγνύονται με άλλα συστατικά σε γλυκά ποτά ή τρόφιμα, ενώ η πιο κοινή μορφή που μπορεί κάποιος να τα βρει είναι η σκόνη.
Το μικρό φρούτο αυτό περιέχει ένα πλήρες φάσμα αντιοξειδωτικών, αμινοξέων και βιοφλαβονοειδών, καθώς και έναν αριθμό άλλων σημαντικών βιταμινών και ανόργανων συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, σίδηρου, νιασίνης, φώσφορου, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης και καλίου.
Εκτός του ότι είναι ολόκληρο μία πηγή Βιταμίνης C και ασκορβικού οξέος, η φλούδα των καρπών είναι επίσης πλούσια σε βήτα-καροτένια και ανθοκυανίνες.
Όλα αυτά τα συστατικά που περιέχονται συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς το πιο ισχυρό.
Είναι επίσης μία εξαιρετικά αποτελεσματική υπερτροφή για τα μάτια, το δέρμα καθώς επίσης και για ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου.
Τα μούρα Camu camu είναι μια πλούσια πηγή σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι ανθοκυανίνες και η βήτα-καροτίνη. Οι ανθοκυανίνες ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές που μεγαλώνουν τα μούρα, αλλά συνήθως περιέχουν σειρά από συστατικών, κυρίως glocyanidin-3-glucoside και delphinidin-3-glucoside. Ο συνδυασμός της Βιταμίνης C, των ανθοκυανινών και της βήτα-καροτίνης βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των οπτικών νεύρων και στη γενικότερη λειτουργία της όρασης.

Η ενέργεια από τη ρίζα Maca!

Είναι γνωστό ότι η ρίζα Maca έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη γραπτή αναφορά στη ρίζα γίνεται το 1553 από τους Ισπανούς κατακτητές, οι προφορικές παραδόσεις επιβεβαιώνουν όμως ότι η ρίζα είχε από καιρό αποτιμηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, ενισχυτικό της σεξουαλικής διάθεσης και αυξητικό συστατικό για την ενέργεια.
Η ρίζα Maca ήταν τόσο αγαπητή στους κατοίκους των Άνδεων, που συχνά χρησιμοποιούταν ως νόμισμα για τις συναλλαγές τους. Επιπλέον, οι πολεμιστές, τόσο των Ίνκας όσο και οι Ισπανοί άποικοι, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες της ρίζας Maca πριν πάνε στη μάχη, προκειμένου να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας.
Η Maca είναι ένα φυσικό συστατικό πολύ διαφορετικό από τα άλλα είδη που προσφέρουν τονωτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει καφεΐνη, ούτε ζάχαρη, οπότε και η ρίζα αυτή αυξάνει την ενέργεια, διατηρώντας μία ισορροπία στον οργανισμό.
Πώς όμως λειτουργεί η ρίζα αυτή;
Η Maca είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Η ρίζα Maca περιέχει 10,5% πρωτεΐνη, 8,5% ίνες, 19 βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C και D, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, λιπαρά οξέα, συστατικά που ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.
Το Maca είναι ένα προσαρμογόνο φυτό. Τα προσαρμογόνα είναι πολύ σπάνια φυτά (άλλο παράδειγμα είναι το ginseng) που αυξάνουν με φυσικό τρόπο την αντίσταση του οργανισμού σε επιθέσεις από εξωτερικούς μικροοργανισμούς. Επιπλέον, τα φυτά αυτά προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων χωρίς να προκαλούν κάποια παρενέργεια.
Η Maca εξισορροπεί επίσης τις ορμόνες στους άνδρες και τις γυναίκες. Ένα από τα πολύ σημαντικά γνωρίσματα της ρίζας αυτής είναι ότι δεν απευθύνεται σε ένα φύλο, αλλά και στους άνδρες και στις γυναίκες, καθώς λειτουργεί εξίσου καλά και στους δύο, όσων αφορά την επίτευξη της ορμονικής ισορροπίας. Η συνεχής και αυξημένη ενέργεια είναι το αποτέλεσμα του θετικού ισοζυγίου των ορμονών.
Αναφορές
themacateam.com